Τι είναι η προβολή χάρτη;

Μια προβολή χάρτη είναι μια μέθοδος για τη λήψη της καμπύλης επιφάνειας της γης και την προβολή της σε κάτι επίπεδο, όπως μια οθόνη υπολογιστή ή ένα κομμάτι χαρτί. Οι υπεύθυνοι χάραξης χαρτών έχουν επινοήσει μεθόδους για τη λήψη σημείων στην καμπύλη επιφάνεια της γης και την “προβολή” τους σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Αυτές οι μέθοδοι επιτρέπουν στους υπεύθυνους χαρτογράφησης να ελέγχουν την παραμόρφωση που προκύπτει από τη δημιουργία ενός επίπεδου χάρτη της στρογγυλής γης.

Κάθε προβολή χάρτη έχει κάποια παραμόρφωση. Οι προβολές ίσων περιοχών προσπαθούν να εμφανίσουν στο χάρτη τις περιοχές που έχουν το ίδιο μέγεθος στη Γη με το ίδιο μέγεθος, αλλά ενδέχεται να παραμορφώσουν το σχήμα.

Οι συμμορφωμένες προβολές ευνοούν το σχήμα των χαρακτηριστικών στο χάρτη αλλά μπορούν να στρεβλώσουν το μέγεθος.

Οι τρόποι με τους οποίους απεικονίζουμε τον κόσμο ποικίλλουν – έχουμε εικόνες, χάρτες, σφαίρες, δορυφορικές εικόνες, χειρόγραφα δημιουργήματα και πολλά άλλα. Τι μπορούμε να μάθουμε από τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας;

Για αιώνες η ανθρωπότητα έχει κάνει χάρτες του κόσμου γύρω τους, από την άμεση περιοχή τους στον μεγαλύτερο κόσμο όπως το κατάλαβαν εκείνη τη στιγμή. Αυτοί οι χάρτες απεικονίζουν τα πάντα, από το κυνήγι έως τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις εικασίες του ευρύτερου, ανεξερεύνητου κόσμου γύρω τους.

Χάρτες έχουν κατασκευαστεί από τις τοπικές πλωτές οδούς, τις εμπορικές οδούς και τα αστέρια για να βοηθήσουν τους ναυτικούς στη στεριά και τη θάλασσα να φτάσουν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Πώς απεικονίζουμε τον κόσμο όχι μόνο έχει πρακτικές συνέπειες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαμόρφωση των προοπτικών μας για τη Γη στην οποία ζούμε.

Υπάρχουν πολλά είδη χαρτών που κατασκευάζονται από μια ποικιλία υλικών και σε μια ποικιλία θεμάτων. Πήλινα δισκία, πάπυρος και τούβλα άνοιξαν τον δρόμο για τους σύγχρονους χάρτες απεικονιζόμενους σε σφαίρες και σε χαρτί. πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν δορυφορικές εικόνες και μηχανογραφικά μοντέλα της Γης.

Ορισμένες προβολές χάρτη ή τρόποι προβολής της Γης με τους πιο ακριβείς τρόπους από την κλίμακα είναι πιο γνωστοί και χρησιμοποιούνται από άλλα είδη. Τρεις από αυτούς τους κοινούς τύπους προβολών χάρτη είναι κυλινδρικοί, κωνικοί και αζιμουθιακοί.

Κυλινδρικές προβολές χάρτη

Οι κυλινδρικές προβολές χάρτη είναι ένας τρόπος απεικόνισης της Γης. Αυτό το είδος προβολής χάρτη έχει ευθείες γραμμές συντεταγμένων με οριζόντιες παραλληλίες που διασχίζουν μεσημβρινούς υπό ορθή γωνία. Όλοι οι μεσημβρινοί είναι ισαπέραστοι και η κλίμακα είναι συνεχής κατά μήκος κάθε παραλλήλου.

Οι κυλινδρικές προβολές χάρτη είναι ορθογώνια, αλλά ονομάζονται κυλινδρικά, επειδή μπορούν να τυλιχτούν και οι άκρες τους να χαρτογραφηθούν σε ένα σωλήνα ή κύλινδρο. Ο μόνος παράγοντας που διαφοροποιεί τις διαφορετικές κυλινδρικές προβολές χάρτη από την άλλη είναι η κλίμακα που χρησιμοποιείται κατά την απόσταση των παραλλήλων γραμμών στο χάρτη.

Τα μειονεκτήματα των κυλινδρικών προβολών του χάρτη είναι ότι στρεβλώνουν σοβαρά τους πόλους. Ενώ οι περιοχές κοντά στον Ισημερινό είναι πιο πιθανό να είναι ακριβείς σε σύγκριση με την πραγματική Γη, οι παραλληλισμοί και οι μεσημβρινοί είναι ευθείες γραμμές δεν επιτρέπουν να ληφθεί υπόψη η καμπυλότητα της Γης.

Οι κυλινδρικές προβολές χάρτη είναι εξαιρετικές για τη σύγκριση γεωγραφικών αποστάσεων μεταξύ τους και είναι χρήσιμες για τη διδασκαλία και την οπτικοποίηση του κόσμου στο σύνολό του, αλλά πραγματικά δεν είναι ο πιο ακριβής τρόπος απεικόνισης του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος φαίνεται πραγματικά στο σύνολό του.

Οι τύποι κυλινδρικών προβολών χάρτη που ίσως γνωρίζετε περιλαμβάνουν τη δημοφιλή προβολή Mercator, Cassini, Gauss-Kruger, Miller, Behrmann, Hobo-Dyer και Gall-Peters.

προβολή Mercator

προβολή Mercator

Η προβολή Mercator είναι από τις πιο συνηθισμένες απεικονίσεις κυλινδρικής προβολής

Προβολή χάρτη Azimuthal

Η αζιμουθιακή προβολή χάρτη είναι γωνιακή – δίνει τρία σημεία σε ένα χάρτη (Α, Β και Γ), το αζιμούθιο από το σημείο Β στο σημείο C καθορίζει τη γωνία που κάποιος θα πρέπει να κοιτάξει ή να ταξιδέψει για να φτάσει στο Α. Αυτές οι γωνιακές σχέσεις είναι πιο κοινά γνωστά ως μεγάλα τόξα κύκλου ή γεωδαιτικά τόξα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των προβολών του αζιμουθιακού χάρτη είναι ευθείες μεσημβρινές γραμμές, που ακτινοβολούν από ένα κεντρικό σημείο, παραλληλίες που είναι κυκλικές γύρω από το κεντρικό σημείο και ισόποδες παράλληλα διαστήματα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως διαδρομές σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες (ορθογραφική, στερεογραφική και γνομνομική).

Οι χάρτες Azimuthal είναι ευεργετικοί για την εύρεση κατεύθυνσης από οποιοδήποτε σημείο της Γης χρησιμοποιώντας το κεντρικό σημείο ως σημείο αναφοράς.

χάρτες του κόσμου

αζιμουθιακή προβολή χάρτη

 

Προβολές κωνικού χάρτη

Οι προβολές των κωνικών χαρτών περιλαμβάνουν την ίση ανισόπεδη κωνική προβολή, τη συμπαγή κωνική Lambert και την κωνική Albers. Αυτοί οι χάρτες ορίζονται από τη σταθερά κώνου, η οποία υπαγορεύει τη γωνιακή απόσταση μεταξύ των μεσημβρινών.

Αυτοί οι μεσημβρινοί είναι ίσες και ευθείες γραμμές που συγκλίνουν σε θέσεις κατά μήκος της προβολής, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πόλος ή όχι.

Όπως και η κυλινδρική προβολή, οι προβολές των κωνικών χαρτών έχουν παραλληλισμούς που διασχίζουν τους μεσημβρινούς σε ορθές γωνίες με ένα σταθερό μέτρο παραμόρφωσης καθ ‘όλη.

Οι προβολές του κωνικού χάρτη σχεδιάζονται έτσι ώστε να μπορούν να τυλιχτούν γύρω από έναν κώνο πάνω από μια σφαίρα (σφαίρα), αλλά δεν υποτίθεται ότι είναι γεωμετρικά ακριβείς.

Οι προβολές των κωνικών χαρτών είναι οι πλέον κατάλληλες για χρήση ως περιφερειακοί ή ημισφαιρικοί χάρτες, αλλά σπάνια για έναν ολοκληρωμένο παγκόσμιο χάρτη.

Η παραμόρφωση σε έναν κωνικό χάρτη το καθιστά ακατάλληλο για χρήση ως οπτική όψη ολόκληρης της Γης, αλλά το καθιστά εξαιρετικό για χρήση απεικονίζοντας εύκρατες περιοχές, χάρτες καιρού, κλιματικές προβολές και πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης
Τι μας λένε οι χάρτες: