Τι είναι ένας Χάρτης;

Τι μας λένε οι χάρτες;

Χάρτης , είναι μία γραφική απεικόνιση, σχεδιαζόμενη σε κλίμακα και συνήθως σε επίπεδη επιφάνεια, χαρακτηριστικών – για παράδειγμα, γεωγραφικών, γεωλογικών ή γεωπολιτικών – μιας περιοχής της Γης.

Όταν σκεφτόμαστε τους χάρτες, υποθέτουμε συχνά ότι είναι επιστημονικά αντικειμενικά εργαλεία που μας βοηθούν να φτάσουμε από εδώ σε εκείνα, που μας λένε αλήθειες για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Ωστόσο, οι χάρτες είναι υποκειμενικοί και, όπως κάθε μορφή τέχνης και σχεδίου, έχουν ιστορίες για να πουν και να αποκαλύψουν πολλά για την εποχή κατά την οποία έχουν παραχθεί.

Οι πιο επιτυχημένοι χάρτες είναι επιλεκτικοί, αφήνοντας σε πληροφορίες που είναι σημαντικές για την ατζέντα του χαρτογράφου και αποκλείοντας το χάος άλλων λεπτομερειών που δεν σχετίζονται με την αφήγηση. Υπάρχει μια όμορφη οικονομία σχεδιασμού σε έναν καλό χάρτη, και πολλοί χάρτες μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσουμε τα συστήματα πεποίθησης του ακροατηρίου της.

ιστορία των χαρτών

Είναι ο Βορράς πάντα ψηλά;

Στον 21ο αιώνα, ιδιαίτερα εάν ζούμε στο Βόρειο Ημισφαίριο, θεωρούμε τους χάρτες να προσανατολίζονται προς τα βόρεια. Ωστόσο, πρόκειται για πρόσφατη σύμβαση που δεν συμφωνεί με τους χάρτες που παρήχθησαν μέχρι το δέκατο έκτο αιώνα, όταν η Ευρώπη έγινε το κέντρο της παραγωγής χαρτών.

Η Ευρώπη έγινε παγκόσμια δύναμη κατά την εποχή της εξερεύνησης και τέθηκε στην κορυφή του κόσμου.

Το πιο σημαντικό μέρος ενός χάρτη για τον χρήστη που προορίζεται τείνει να είναι στην κορυφή, και στο Μεσαίωνα, αυτό αντανακλούσε συχνά θρησκευτικές και όχι πολιτικές απόψεις.

μεσαιωνικός χάρτης

Ο Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και γεωγράφος του δεύτερου αιώνα Κλαύδιος Πτολεμαίος ίδρυσε τη δυτική επιστήμη της χαρτογραφίας.

Οι χάρτες λένε ιστορίες, όχι γεγονότα

Οι χάρτες είναι αφηγήσεις που αναφέρουν μια ιστορία της εποχής και ανθρώπους από την προέλευσή τους, ακόμα και το σύγχρονο Google Earth είναι προϊόν υποκειμενικών επιλογών οπτικών σημείων και συμβόλων της εποχής μας.

Αυτοί οι φαινομενικά αντικειμενικοί χάρτες, όπως οτιδήποτε άλλο, περιλαμβάνουν επιλογές πληροφοριών, επεξεργασία ανθρώπων και οπτική γλώσσα ευανάγνωστη στον τρέχοντα τελικό χρήστη.

Διαβάστε επίσης
Προβολές χαρτών